Kızılcık Fidanı Türleri ve Özellikleri
24 Haziran 2024

Kızılcık Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kızılcık Fidanı

Kızılcık, C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir ve içerisinde birçok mineral madde ve tanen bulundurur. Kızılcık ağacının meyveleri, kılcal damarların güçlü olmasını sağlayan, damarlara elastiklik kazandıran ve kan basıncını düzenleyen maddeler içerir. Meyvesi, yaprakları, çiçekleri, çekirdekleri, kökü ve kabukları antiseptik özellik taşıdığından dolayı birçok yaranın tedavisinde mikropları gidermek için bir ilaç olarak kullanılabilir. Bu gibi özelliklerinden dolayı son yıllarda yetiştiriciliği ön plana çıkmış olan kızılcık fidanı üretiminde oldukça artış olmuştur. Ülkemizde kızılcık ağacının yabani formları genellikle Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinin sahil ve yüksek bölgelerinde bulunan dağlık alanlarda, tek olarak ya da gruplar halinde bulunmaktadır. Bursa, Yalova, İstanbul, Malatya ve Karabük illerinde ise sınırlı miktarda aşılı kızılcık yetiştiriciliği yapılır. Reçel, marmelat ve meyve suyu yapılabilen kızılcık meyvesinin ağacı oldukça sıkı ve sert yapılı bir ağaçtır. Meşhur Devrek bastonları bu ağaçtan yapılır. Erken çiçek açan kızılcık ağaçları arıcılık açısından oldukça önemlidir. Bahçe düzenlemelerinde dekoratif amaçla da dikilebilen kızılcık fidanı, soğuklara karşı oldukça dayanıklı olduğu için tercih edilebilir.

Kızılcık Fidanı Nasıl Elde Edilir?

Tohumla Üretim

Olgunlaşma döneminden önce ya da olgunlaşmadan sonra yabani ağaçlara ait olan meyvelerden alınan tohumlar direkt olarak istenilen alana ya da saksılara dikilebilir. Bu şekilde elde edilen fidanlar bir sonraki yaz mevsiminde aşıya gelir. Oldukça sert olan tohum kabuğu, çimlenmeyi uyarıcı işlemler ile yumuşatıldıktan sonra tohumlar katlamaya alınır ve bu şekilde 1,5 yıl sonra aşılamaya uygun olan çöğür elde edilmiş olur.

Aşılama

Doğal ortamlarda yetişmiş olan yabani kızılcık ağaçları çiçeklenmeden önce ilkbaharda budanır ve oluşan bir yaşlı sürgüne ya da yongalı göz aşısı yapılır. Tohumdan ya da dip sürgünlerden elde edilmiş olan çöğürlerin aşılanması yoluyla kızılcık fidanları elde edilmiş olur. Budama ile oluşturulan sürgünlere çeşit değiştirmek için göz aşısı yapılabilir. Bununla birlikte iki ya da daha yaşlı olan dallara kalem aşısı uygulanabilir. T göz aşısı, Mayıs ve Haziran aylarında sürgün şeklinde, Temmuz-Ağustos aylarında ise durgun aşı olarak uygulanabilir.

Yonca aşısı ise Mayıs ve Haziran aylarından önce yapılabilir. Zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılmış aşılardan oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Daldırma ile Üretim

Kızılcık, daldırma yöntemi ile de çoğaltılabilir. Fakat bu yöntem ile istenilen sayıda fidan elde edilmesi pek mümkün değildir. Ayrıca daldırma ile yapılan üretimde fidanlar oldukça geç meyve verir.

Kızılcık Fidanı Dikimi

Kızılcık bahçesi yapılacak olan yerde bulunan toprak öncelikle analiz edilir. Toprağın bitki ve besin madde ihtiyaçları belirlenir. Orta bünyede olan derin ve geçirgen topraklarda çok daha iyi gelişip meyve veren kızılcık fidanı, hazırlıklar yapıldıktan sonra fidanın büyüme özelliği ve arazinin yapısına dikkat edilerek dikim mesafeleri 4.4 m ve 5.5 m olarak belirlendikten sonra tohumlar ekilir. Daha fazla verim ve hasat zamanını genişletmek için birden fazla çeşit kullanılması önerilir.

Dikim Budaması

Fidanın toprak seviyesinden 50-70 cm'den tepe vurma şeklinde yapılır. Kızılcık fidanı her türlü budamaya çok iyi bir şekilde tepki gösterir. Şekil budaması olarak ise modifiye lider formu önerilir.

Verim Budaması

Meyvelerin ağacın her yerinde dağılmasını sağlamak, güneşlenmenin dengelenmesi ve gerektiği zaman meyve azaltılması için yapılan verim budaması ile birtakım sebeplerden dolayı oluşmuş olan obur dallara uç alma işlemi yapılır ve bu yöntemle dallar 2 yıl içinde verimli hale getirilmiş olur.

Sulama

Kızılcık fidanının yetiştirilmesinde su oldukça önemli bir faktördür. Kızılcık fidanı mutlaka su ister. Kurak ve susuz kalan fidanlar yeterli miktarda büyüyemez ve meyveleri küçük olur. Yeterli miktarda yapılan sulama ile verim büyük oranda artar.

Gübreleme

Yapılmış olan toprak analizlerinden sonra yapılan gübrelemeden oldukça olumlu sonuçlar alınabilir. Organik gübreleme genel olarak 1 dekara 2-3 ton olarak 3-4 yılda bir yapılabilir.

Tarım Mücadelesi

Ticari olarak yetiştirilen kızılcık fidanlarının yetiştirildiği özellikle de nemli olan bölgelerde ve aşırı yağış sonrasında fidanlarda antraknoz ve botritis gibi hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkları yok edebilmek için fungisit uygulamaları ve bakırlı perapatlar önerilmektedir. Kızılcık fidanının yetiştirildiği yerlerde diğer meyvelerde de görülen meyve sineği ve kabuklu bit gibi zararlı haşeratlar olabilir. Ancak bu haşaratlar önemli derecede zarara neden olmaz.

Hasat

Olgunlaşmış olan ağaçların bulundukları iklim ve yükseltiye göre hasat Temmuz ayının ortalarından başlayarak Ekim ayına kadar yapılabilir. Aynı ağaçta bulunan meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bu sebeple kızılcık hasadı 2-3 kez yapılır. Hasat edilen kızılcık meyveleri hasattan sonra bile olgunlaşmaya devam eder. Meyveler olgunlaştıkça irileşir ve meyvede bulunan şeker miktarı çoğalır. Ancak çok olgunlaşmış meyvelerin C vitamini miktarı ve sertliği azalır. Bu sebeple meyvelerin renklenmeye başladığı anda hasadı yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kızılcık Yetiştiriciliği

Kızılcık Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızılcık Meyvesi Türleri ve Özellikleri

Kızılcık Meyvesi Türleri ve Özellikleri

Kuru Kızılcık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Kızılcık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcığın Faydaları Nelerdir?

Kızılcığın Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Kızılcık Yemenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Kızılcık Yemenin Faydaları Nelerdir?