Kızılcık Ağacı Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Kızılcık Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kızılcık Ağacı

Kızılcık ağacı, kızılcık ailesinden gelen kısa boylu ve sarı çiçekleri olan bir ağaç türüdür. Genellikle 5-8 metre arasında boylanabilen kızılcık ağacının koyu yeşil renkli ve her iki yüzü tüylü yaprakları, paralel damarlarla kaplıdır. Şubat ile Mart aylarında açan sarı renkte küçük çiçeklere sahip olan bu ağaç, kırmızı renkte ve eliptik şekilli meyveler üretir. Kızılcık ağacı, balçıklı ve kuru topraklarda yetişir ve tohumları yardımıyla çoğalır. Odun kısmı lifli, dayanıklı ve esnek olan bu ağaç, yoğunluğu yüksek olduğu için su içinde batar. Ayrıca, kabuk kısmından boya ve yapraklarından tanen elde edilebilir. Parklarda ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilen kızılcık ağacı, çok fazla suya ihtiyaç duyar. Türkiye'nin bazı bölgelerinde egren, kiren veya kiran adlarıyla da bilinir.

Bu ağacın meyveleri ekşi olup, kurutulmuş veya taze olarak marmelat, tarhana, reçel ve hoşaf yapımında kullanılır. Kızılcık, özellikle Karadeniz bölgesinde ve İstanbul'un Karadeniz'e yakın yamaçlarında yaygın olarak yetişir. Şeker ilave edilerek kaynatılan kızılcık meyvesi, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek aralarında içecek olarak tüketilir. Kızılcık meyvesi, bol miktarda karotinoid, melatonin ve flavonoid içerir. Bu antioksidanlar, vücutta iltihaplanmayı ve alerji oluşumunu azaltır, kan damarlarını güçlendirir ve ateş basmalarını önler. Ayrıca göz sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Kızılcık Ağacının Faydaları Nelerdir?

Kızılcık ağacının meyvesi ve diğer kısımları, çeşitli sağlık faydaları sunar:

  • Vücut direncini artırır ve mideyi güçlendirir.
  • Bağırsakta oluşan yaralara iyi gelir.
  • Ağız yaralarını giderir ve gaz oluşumunu önler.
  • Mikrop öldürücü özelliği sayesinde alerji ve iltihaplanmaları azaltır.
  • Ateş düşürücü etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.
  • Böbrekte oluşan taşların düşmesine yardımcı olur.
  • Kan pıhtılaşmasını düzenler.
  • Kızılcık meyvesi ishal yaparken, kabukları ise ishali anında keser.
  • İdrarda oluşan enfeksiyonların çoğuna neden olan e-coli bakterisinin artmasını engeller.
  • Kızılcıktan elde edilen komposto veya şerbet, idrarda bulunan asit oranını artırır ve böbrek taşlarının (özellikle kalsiyum taşları) tedavisinde kullanılır. Ayrıca idrardaki ağır ve pis kokuyu giderir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızılcık Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızılcık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kızılcık Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kızılcık Fidanı Türleri ve Özellikleri