Kızılcık Ağacı Kızılcık ağacı, kızılcık ailesinden gelen kısa boylu ve sarı çiçekleri olan bir ağaç türüdür. Genellikle 5-8 metre arasında boylanabilen kızılcık ağacının koyu yeşil renkli ve her iki yüzü tüylü yaprakları, paralel damarlarla kaplıdır. Şubat ile Mart aylarında açan sarı renkte küçük çiçeklere sahip olan bu ağaç, kırmızı renkte ve eliptik şekilli meyveler üretir. Kızılcık ağacı, balçıklı ve kuru topraklarda yetişir ve tohumları yardımıyla çoğalır. Odun kısmı lifli, dayanıklı ve esnek olan bu ağaç, yoğunluğu yüksek olduğu için su içinde batar. Ayrıca, kabuk kısmından boya ve yapraklarından tanen elde edilebilir. Parklarda ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilen kızılcık ağacı, çok fazla suya ihtiyaç duyar. Türkiye'nin bazı bölgelerinde egren, kiren veya kiran adlarıyla da bilinir. Bu ağacın meyveleri ekşi olup, kurutulmuş veya taze olarak marmelat, tarhana, reçel ve hoşaf yapımında kullanılır. Kızılcık, özellikle Karadeniz bölgesinde ve İstanbul'un Karadeniz'e yakın yamaçlarında yaygın olarak yetişir. Şeker ilave edilerek kaynatılan kızılcık meyvesi, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek aralarında içecek olarak tüketilir. Kızılcık meyvesi, bol miktarda karotinoid, melatonin ve flavonoid içerir. Bu antioksidanlar, vücutta iltihaplanmayı ve alerji oluşumunu azaltır, kan damarlarını güçlendirir ve ateş basmalarını önler. Ayrıca göz sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kızılcık Ağacının Faydaları Nelerdir? Kızılcık ağacının meyvesi ve diğer kısımları, çeşitli sağlık faydaları sunar:
|